המאסטר - Duty Free Blog
יונתן ישי
יונתן ישי

יונתן ישי הוא מנכ"ל מועדון הוויסקי הישראלי

Share on facebook

המאסטר

אחד התפקידים הנחשקים והחשובים בתעשיית הוויסקי הוא המאסטר דיסטילר. מדובר באחת העבודות הקשות והמורכבות שיש, ולו בשל הידיעה כי האחריות המלאה על המוצר הסופי מוטלת על כתפיו או ליתר דיוק על אפו.

המאסטר דיסטילר, או כפי שלעיתים הוא מכונה – המאסטר בלנדר, הוא זה שמערבב את הוויסקי על מנת להגיע למוצר הרצוי.

הערבוב בין הוויסקים השונים (מאותה המזקקה במקרה של סינגל מאלט או ממזקקות שונות במקרה של בלנדד) הוא תורה מורכבת ומסובכת. סם ברונפמן, הבעלים של תאגיד סיגראם לשעבר, אמר את זה בצורה הפשוטה והנכונה ביותר: "זיקוק זה מדע, ערבוב זה אומנות".

רוב עבודתו של המאסטר דיסטילר מתנהלת במשרד סגור ואטום, בו הוא מריח מאות דוגמאות של מאלטים שונים. חוש הריח הוא השחקן החשוב והעיקרי בעבודתו. בכלל, כאשר אנו מדברים על טעימה של ויסקי או כל משקה אלכוהולי אחר לחוש הריח תפקיד מרכזי.

חוש הריח מסוגל לזהות אלפי ריחות שונים לעומת חוש הטעם המורכב מארבעה טעמים בלבד – מר, מתוק, חמוץ ומלוח. מורכבותו של חוש הרי הופכת אותו לכלי החשוב והעיקרי של המאסטר דיסטילר בבואו לטעום ולהעריך ויסקי.

הנקודה המעניינת היא שלמרות המאמצים הרבים המוקדשים לעניין – עדיין לא הומצא אף אלקטרוני או כל מכשיר אחר שיחליף את האף האנושי מה שאומר שכיום אין תחליף לאף של המאסטר דיסטילר – שום מכונה או מכשיר במעבדה המתקדמת ביותר בעולם לא יכול להחליף את האף האנושי ומכאן גם חשיבותו הרבה של המאסטר דיסטילר.

שני תפקידים חשובים למאסטר דיסטילר. הראשון הוא לשמור על הקיים. תפקידו לדאוג כי הטעם של הוויסקי עליו הוא אחראי לא ישתנה. עקביות היא שם המשחק ועל כך שומר המאסטר דיסטילר. מותגים קלאסיים כמו גלנליווט 12 לדוגמא חייבים לאורך השנים לשמור על הטעם של הוויסקי בדיוק כמו ביום שהושק גם אם עברו מאז שנים רבות.

בנוסף למשימה החשובה הזאת, לעיתים המאסטר דיסטילר הוא זה שמרכיב ויוצר מותגים חדשים ומסקרנים. מותגים בהם באים לידי ביטוי היכולות, היצירתיות והמקצועיות שלו. אם בתפקידו הראשון הוא חייב לשמור על עקביות, כאן כאשר הוא מוציא לשוק מותג חדש הוא חייב להביא את השונה, המיוחד.

גלנליווט
אחד הסינגל מאלטים הנמכרים והמוערכים בעולם הוא גלנליווט. סינגל מאלט סקוטי מאזור הספייסייד. אחת המזקקות הוותיקות והחשובות כיום בתעשייה. המאסטר דיסטילר של מזקקת גלנליווט הוא אלן ווינצ'סטר (Alan Winchester).

ישנן דרכים רבות להגיע לתפקיד החשוב והמבוקש של מאסטר דיסטילר במזקקת ויסקי. אתה יכול להגיע לתפקיד אם יש לך רקע או תואר בכימיה או בלימודי הנדסה. אלן ווינצ'סטר הגיע לתפקיד דווקא בדרך הקשה והארוכה – מלמטה.

כבר בגיל 16 עזב אלן את בית הספר והחל לעבוד בתעשיית הוויסקי. במהלך השנים עבד כמעט בכל התפקידים האפשריים שיש במספר מזקקות שונות. בין השאר ניהל את מזקקת גלנפרקלס. בשנת 1987 החל לעבוד במזקקת גלנליווט שם נישאר עד היום. בשנת 2009 מונה לתפקיד החשוב של מסטר דיסטילר.

THE MASTER DISTILLER'S RESERVE – Triple cask matured for three times the character
אחד מהישגיו החשובים בתפקיד הוא ללא ספק השקת הסדרה המיוחדת THE MASTER DISTILLER'S RESERVE, שהושקה בלעדית עבור שוק הדיוטי פרי ומורכבת משלושה מאלטים שונים.

הבסיס לכל שלושת המותגים הוא שימוש בשלוש סוגי חביות שונות. חביות עץ אלון אירופי המעניקות לוויסקי ניחוחות פירות בשלים כמו אגס – טביעת האצבע של גלנליווט – חביות אמריקאיות המעניקות לוויסקי טעמי וניל וקוקוס וחביות שרי בזכותן מקבל הוויסקי ניחוחות של פירות יבשים, מורכבות ועושר.

כל חבית תורמת לוויסקי אופי מעט שונה. החיבור שבין שלושת הסוגים יחד עם מומחיותו הרבה של המסטר דיסטילר יוצר ויסקי בו סך החלקים גדול מהשלם.

THE MASTER DISTILLER'S RESERVE
הראשון שהושק בסדרה בשנת 2012. המאלט שלפניכם הוא אבן הפינה של הסדרה. מאלט פירוטי ומורכב שמביא לנו את אופיו הקלאסי של גלנליווט ועוד קצת.

מחיר בדיוטי פרי: 69.90$

3

THE MASTER DISTILLER'S RESERVE SOLERA VATTED
לאחר הערבוב המאלטים משלושת סוגי החביות מכניסים את הוויסקי לחבית עץ גדולה הנקראת Solera Vat. את החבית הזאת אף פעם לא מרוקנים עד הסוף – תמיד משאירים כמות קטנה של ויסקי בחבית וכך עם השנים הוויסקי הופך לעשיר ומורכב. במאלט השני בסדרה אחוז חביות האמריקאיות גדול מה שמעניק לוויסקי מתיקות וטעמי וניל

מחיר בדיוטי פרי: 89.90$

2
THE MASTER DISTILLER'S RESERVE SMALL BATCH
המאלט היוקרתי בסדרה מורכב גם הוא מערבוב של שלוש חביות רק מדובר בחביות מיושנות ובערבוב בכמויות מצומצמות. כל באטש ממוספר ובעל אופי מיוחד. ויסקי בוטיק אמיתי.

מחיר בדיוטי פרי: 169.90$

1