אהבה מלגימה ראשונה - Duty Free Blog

אהבה מלגימה ראשונה

אהבה מלגימה ראשונה

אומרים שאין אדם שלא אוהב ויסקי – הוא פשוט עדיין לא מצא את הוויסקי שלו, אחד המשקאות המורכבים והמגוונים שיש. פסטיבל הוויסקי של ג'יימס ריצ'ארדסון דיוטי פרי עמוס השנה במותגים חדשים, טעמים מסקרנים ואין סוף אפשרויות. זה בדיוק הזמן למצוא את הוויסקי שלכם.

לא משנה אם הוויסקי שלכם מעושן, אירי או אמריקאי מתוק, דבר אחד בטוח: הוא ויסקי. מה הופך אותו לוויסקי? לכבוד פסטיבל החלטנו לחזור להתחלה: ההתחלה של הוויסקי. קבלו את המדריך המקוצר לייצור ויסקי שיעשה לכם סדר בבלגן.1200

 

  1. חומרי הגלם
    כל מותגי הוויסקי בעולם עשויים משלושה מרכיבים בלבד: דגנים, מים ושמרים. זהו. שום דבר חוץ מזה. בקבוק ויסקי מעושן לאספנים שעולה 10,000 דולר או בקבוק בורבון אמריקאי מתוק ופשוט במאה שקלים – שניהם עשויים מאותם חומרי הגלם בדיוק. הדגן האריסטוקרטי והנחשב ביותר ממנו גם מייצרים סינגל מאלט הוא השעורה. ויסקי אמריקאי יכול להיות מיוצר מתירס ובבלנדים הסקוטים תמצאו לצד השעורה גם חיטה ושיפון. כל דגן והאופי שלו, כל דגן והוויסקי שלו. על מנת לייצר בקבוק ויסקי אחד נדרשים בסביבות שני קילו של דגנים – לא כל כך הרבה כשחושבים על זה.
  1. תסיסה
    ההתחלה של הוויסקי מסתתרת למעשה בבירה (אגב, בדיוק כמו יין שהוא הבסיס של ברנדי). ייצור בירה הוא השלב הראשון בייצור הוויסקי. קחו דגנים, הוסיפו שמרים וקיבלתם תסיסה, תהליך שבסופו מתקבלת בירה עם אחוז אלכוהול נמוך. מזקקות הוויסקי מייצרות כמויות אדירות של בירה על מנת שיהיה להן ממה לייצר ויסקי. אמנם כאן לא מדובר בבירה כמו הבירה שאנו מכירים אבל בהחלט זו בירה.
  2. זיקוק
    השלב השני שאחרי התסיסה הוא שלב הזיקוק: הפרדת האלכוהול מהמשקה. ויסקי הוא בעצם בירה מזוקקת ועל כל עשרה ליטר של בירה, מתקבל בסוף תהליך הזיקוק כליטר אחד של תזקיק עם אחוז אלכוהול גבוה של כ-70 אחוזים. התזקיק בשלב הזה עדיין לא נקרא ויסקי. רק לאחר מינימום של שנתיים או שלוש בחבית עץ התזקיק (תלוי בחוקי המדינה בה הוא מיוצר) הופך בהגדרה לוויסקי. התזקיק שנוצר מזיקוק הבירה שקוף כמו מים והצבע החום של הוויסקי מגיע בזכות המגע עם העץ בשלב היישון, שמוסיף פגמנטים חומים לתזקיק.

יש שתי שיטות זיקוק עיקריות: תעשייתית ומהירה והשנייה איטית ואיכותית הנקראת זיקוק דודי ומתבצעת בדודי נחושת.

  1. יישון
    היום כבר כולם מסכימים כי השלב החשוב והמשמעותי ביותר בייצור הוויסקי הוא שלב היישון. 80 אחוז מאופיו הסופי של הוויסקי מתקבל בשלב היישון שבו הוויסקי מתבגר, נרגע ומשתבח.

אם שלב התסיסה והזיקוק יחד לוקחים בסביבות שבועיים, כאשר אנחנו מדברים על שלב היישון כאן אנו סופרים כבר בשנים. וכאן גם נכנס אחד האלמנטים החשובים בייצור הוויסקי: אלמנט הסבלנות…

אגב כיוון שחבית היא כלי איחסון  נושם, מידי שנה מתאדה ויסקי מהחבית. הסקוטים מכנים את החלק שהתאדה "חלקם של מלאכים" (שזה אגב גם שמו של אחד מסרטי הוויסקי המומלצים).  בארה"ב, שם חם הרבה יותר מסקוטלנד, חלקם של המלאכים גבוה יותר, כי ככל שחם יותר כך המלאכים עסוקים יותר. בסקוטלנד לוקחים המלאכים כ-2 אחוזים לעומת ארה"ב ומקומות חמים אחרים, שם המלאכים לוקחים עד 10 אחוז בשנה.

חלקם של המלאכים היא אחת הסיבות שוויסקי מיושן יקר יותר מוויסקי צעיר. כאשר תפתחו חבית עם ויסקי שיושן כמה עשרות שנים תגלו שהכמות בחבית הצטמקה פלאים וכמות הבקבוקים קטנה הרבה יותר מהכמות בתחילת היישון.

  1. ביקבוק
    זהו השלב האחרון בו הוויסקי יוצא מהחבית ועובר אל הבקבוק. ברגע שהוויסקי יוצא מהחבית ועובר לבקבוק – תהליך היישון נפסק. ויסקי בבקבוק לא מתיישן – הוא נשאר ללא שינוי. שלא כמו יין, ויסקי גם לא מתקלקל בבקבוק – הדבר היחידי שיכול לקרות לו אחרי שנים בבקבוק שאחוז האלכוהול יפחת מעט אבל עדיין ניתן יהיה לשתות אותו.בעיני חובבי ויסקי רבים זו אחת החוזקות של הוויסקי אל מול היין – לחובבי הוויסקי אין שום סיבה להשאיר בקבוק סגור על המדף. בקבוק ויסקי נועד שיפתחו אותו ואין צורך למהר ולסיים את הבקבוק באותו היום כמו ביין. אז אם יש לכם בקבוק ויסקי סגור בבית – גשו אליו עכשיו ופיתחוהו – מבטיחים לכם שהוא לא יתקלקל.

אבל אם כל הבקבוקים שלכם כבר פתוחים – זה הזמן לפתוח בקבוקים חדשים – קבלו את המומלצים שלנו לכבוד הפסטיבל

 

 

alcohol_974x160

azharot_alcohol

 

אהבתם? שתפו!